YOU ALRIGHT, SWEETIE?

Helsingistä Lontooseen lentää kolme tuntia, eli yhtien oikein hyvien päikkäreiden verran. Luulisi, ettei niin lyhyen välimatkan päässä olevasta toisesta länkkärimaasta löytyisi mitään suuria eroja, mutta voi pojat, kyllä niitä on. Ne ei ehkä ole huomattavissa pidennetyllä viikonlopulla tai edes viikon mittaisella kaupunkilomalla, mutta näin lähes vuoden asumisen jälkeen niitä on alkanut tupsahdella ihan hirmuisesti. Joihinkin tottuu, jotkut saa kulmakarvat yhä nousemaan hämmästyksestä. Siispä vuorossa olis Suomi vs Englanti -erot!
Liikenne on ihan outoa täällä. Sen lisäksi että se on vasemmanpuoleista, ihmiset ei käytä vilkkua kääntyessä ja tulevat oikeasti päälle. Tästä huolimatta tiet ylitetään mistä sattuu.

Kengät jalassa voidaan ihan hyvin kulkea myös sisällä, vaikka olisi käyttänyt samoja kenkiä esim. Lontoon ihmisvilinässä koko päivän.

Ällöttävää edellisestä faktasta tekee se, että täällä pidetään kokolattiamattoja. Matoista puheenollen, kokolattiamattojen päällä saattaa olla tavallinen matto. 

"You okay / alright?" ei ole kysymys, se on tervehdys. Siihen vastataan aina että juu, hyvin menee, vaikka jalka olisi juuri katkennut ja päästä vuotaisi verta. Muista myös olla yltiökohtelias, ja kysyä sama kysymys takaisin.

Täällä pyydellään anteeksi ihan koko ajan.

Jämäruokia saatetaan säilyttää keittiöntasoilla helposti yön yli, ja syödä ne seuraavana päivänä. Yön yli hellalle unohtuneet kalapuikot tai kahvinkeittimen taakse jäänyt maitopurkki on ihan hyviä seuraavana päivänä.

Suurimmaksi osaksi koirat kulkevat täällä vapaana, ja oikeasti tottelevat omistajiaan, jotka keräävät kakat mukisematta.

Roskat on pakko lajitella. 

Opetuslupaan ei tarvita testejä eikä polkimia. Riittää, kunhan oppilas vakuutetaan autoon, ja että ajo-opettaja on yli 21-vuotias ja ajanut yli kolme vuotta.
Pistorasiat pitää muistaa laittaa päälle, tai muuten laturit ei toimi.

Kolikot on hassuja. 20p on pienempi kuin 10p, ja 2p on kaikista isoin hilu. 20p kolikko on myös erimuotoinen kuin mikään muu roponen. Setelit taasen on vedenkestäviä.

Juna, tube ja overground on aina ajoissa. Bussit taasen ei, ne on aina etuajassa tai myöhässä. 

Autovakuutus on ihan outo. Sä et täällä ymmärtääkseni vakuuta autoasi, vaan jokaisen henkilön, joka sitä ajaa. Mitä nuorempi kuski (tai oletettavasti myös mummoikäinen), sitä kalliimpi vakuutus. 

Lääkkeitä ja alkoholia myydään kaikkialla. Vahvoja voi ostaa lähihuoltsikalta. 

Edelliseen jatkaen, henkkareita kysytään oudoista asioista. Allergialääkkeitä, bensaa tai razoreita ostaessaasi voit varautua jo kaivamaan passin esille, mutta alkoholia tai tupakkaa ostaessa et sitä välttämättä tarvitse.

Small talk. 

Hintaerot Lontoon ja ns. maaseudun välillä saattaa olla isoja. Asun 30min junamatkan päässä zone 1, ja täällä puolentoista litran vesipullon saa 17p, Lontoossa sama kustantaa vähintäänkin punnan

Julkinen liikenne on kallista. 

Lapsilla on koulupuvut koko peruskoulun ajan, ja nuorilla on tosi tiukat säännöt näistä. Esim. ei saa olla kynsilakkaa, olkapääpituiset hiukset ja sitä pidemmät pitää olla kiinni, tummat ballerinojen tapaset kengät tytöillä, koululaukut koulun logolla varustettuina. 
Snacking-kulttuuri on vahvana. Koko ajan syödään jotakin välipalaa, esim. crisps eli sipsit on suosittuja. Myös fizzyjä, eli limuja juodaan koko ajan.

Itsepalvelukassat ottavat vastaan kolikkoja ja ovat tosi nopeita. Normikassoilla taasen menee, koska sun on juteltava niitänäitä kassahenkilön kanssa. 

Tyttöjä kutsutaan ihan yleisesti sweetie tai darling.

Keittiötavaroita saatetaan säilyttää uunissa. Esimerkiksi uunivuoat, -pellit ja pannut voi ihan hyvin jättää uuniin säilytykseen isona kasana, josta ne sitten nostetaan kaasuhellan päälle siksi aikaa kun uunia käytetään.

Koko maa menee sekaisin lumesta. Koulut suljetaan koska putket jäätyy eikä opettajat pääse paikalle koska autot ei toimi. Julkinen liikenne pysähtyy täysin - tai jos ei, niin myöhästelee ihan hirmuisesti. Autolla ajaminen on vaarallista. 

Pyykit pestään sekaisin, väreistä riippumatta. 

Toisten (jää)kaapeille mennään ja syödään sieltä luvatta.

Kaikki vesistöt on vaarallisia. Järvissä, joissa, lammissa, kanaaleissa - missään ei saa uida, koska voit hukkua. Et saa uittaa myöskään koiraa luonnonvesissä, koska VESI ON VAARALLISTA KAIKKINA VUODENAIKOINA!!!! Lidoissa, eli ilmeisesti maauimaloissa tai tekojärvissä saa uida, mutta näissäkin on kauheita sääntöjä. 

Aina on oltava pudding, eli jälkiruokaa. 

Comments

 1. Tosi hauska postaus! Kuulostaapa hassulta, että kokolattiamaton päällä voi olla vielä normaali matto :D Small talk ois mulle kyllä varmasti tosi hankalaa.

  http://mahdollisestiehka.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo musta se on ollut ehkä kaikista oudoin asia. :D Jos lattia on jo kokonaan mattoa, miksi siihen tarvisi vielä toisen maton päälle?

   Delete
 2. Tää oli tosi mielenkiintoinen postaus! Tässä kävi ilmi monta asiaa, joita en edes tiennyt Englannista :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee, kiva että tykkäsit! Mullekkin nää oli kaikki uusia asioita jotka selvis vasta vähän ajna asumisen jälkeen.

   Delete
 3. Tämmöset vertailupostaukset on tosi ihania <3 Mä tykkään kaikesta tämä vs tuo -tyyppisistä postauksista ja tää passas siihen kategoriaan tosi mahtavasti! Toi itsepalvelukassojen kolikko-systeemi kelpaisi tänne Suomeenkin, niitä kun aina kertyy räknättäväksi :D

  https://erelkee.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! c: Mäkin oon aina tykännyt vs -postauksista, ja siksi halusin tehdä myös oman - etenkin, kun näitä brittieroja kuitenkin on Suomeen verrattuna tosi paljon, vaikkei maat nyt niin kaukana toisistaan edes ole.

   Itsepalvelukassojen kolikkotsydeemi on ihan paras, mulla on sitä ikävä kun tosiaan hiluja aina kertyy, ja alkuun se oli tosi kätsy tapa opetella tunnistamaan kolikot!

   Delete
 4. Komppaan muita kommentoijia! Tosi mielenkiintonen ja hauska postaus. :) Ja hyvin kirjotettu.

  ReplyDelete

Post a Comment